Δράση 3. Ρομποτική με Arduino για όλους. Πως να σχεδιάσεις, κατασκευάσεις και προγραμματίσεις το δικό σου μοναδικό ρομπότ βασισμένο στο Arduino.

Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, η οποία συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι μηχανές που σχεδιάζει και αναπτύσσει η Ρομποτική ονομάζονται ρομπότ και σύμφωνα με τον ορισμό του Ινστιτούτου Ρομπότ των ΗΠΑ, αποτελούν επαναπρογραμματιζόμενες πολυλειτουργικές χειριστικές διατάξεις, σχεδιασμένες για τη μετακίνηση υλικών, εξαρτημάτων, εργαλείων και εξειδικευμένων διατάξεων, μέσω μεταβλητών, προγραμματισμένων κινήσεων για την εκτέλεση μιας σειράς εργασιών”. Πλέον η ρομποτική (εκπαιδευτική ρομποτική) έχει εφαρμογή και στην εκπαίδευση αφού προσφέρεται για την καλλιέργεια πνεύματος ομαδικής συνεργασίας στους μαθητές, ενώ τους ενθαρρύνει να πειραματιστούν και να εφαρμόσουν αυτά που έχουν διδαχθεί από τα γνωστικά πεδία των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής. Επιπλέον, έρχονται σε επαφή με τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και ανακαλύπτουν τις υποσυνείδητες χρήσεις των οργάνων του ανθρώπινου σώματος και το πώς αυτές εφαρμόζονται στην τεχνολογία (π.χ κίνηση με εμπόδια, χρώμα).

Στην παρούσα δράση οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με το αντικείμενο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του μικροελεγκτή Arduino μέσω των εργαστηρίων (workshops), με σκοπό να μπορέσουν να υλοποιήσουν μικρής κλίμακας πρωτότυπα ρομπότ.

Μαθησιακά ΑποτελέσματαΟι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες σχετικά με: τους μικροελεγκτές και τη χρήση του Arduino για τη δημιουργία ενσωματωμένων συστημάτων με χαμηλό κόστος,την διαδικασία επιλογής των κατάλληλων αισθητηρίων και ενεργοποιητών,τη διαδικασία σχεδίασης, κατασκευής και συναρμολόγησης πρωτότυπων ρομπότ,τη διασύνδεση του Arduino με το υλικό μέρος του ρομπότ και εντέλει τον προγραμματισμό του προκειμένου το ρομπότ να εκτελεί ένα προκαθορισμένο σενάριο.
ΔιάρκειαΗ δράση έχει συνολική διάρκεια 12 ώρες, και υλοποιείται σε 4 τρίωρα εβδομαδιαία μαθήματα, τα οποία περιλαμβάνουν θεωρητική διάλεξη και πρακτική εξάσκηση για την υλοποίηση πρωτότυπων έργων
ΟργάνωσηΣυνεργατικά σε ομάδες των δύο ατόμων Οκτώ ομάδες ανά συνεδρία
ΥποστήριξηΚαθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης θα παρέχεται υποστήριξη από μέντορες για την πρακτική εξάσκηση και την  υλοποίηση των πρωτότυπων ρομπότ.